ХИВ е по-интересен от SARS-CoV-2, казва проф. Радка Аргирова, и може

...
ХИВ е по-интересен от SARS-CoV-2, казва проф. Радка Аргирова, и може
Коментари Харесай

Проф. Аргирова: Наближава моментът вирусът да мутира и да пробие защитата на ваксините |

ХИВ е по-интересен от SARS-CoV-2, споделя проф. Радка Аргирова, и може да ѝ се има вяра, тъй като тя е част от 40-годишната история на ХИВ у нас. По време на 20 юбилейна среща на публицисти и здравни експерти, проведена от фондация " МОСТ ", с нея разговаряхме за новата провокация към вирусолозите - COVID-19.

Проф. Аргирова, в презентацията си проследихте 40-годишното развиване на битката с ХИВ/СПИН у нас -  едно от най-сериозните научни предизвикателства в кариерата Ви. Това значи ли, че вирусът, който предизвиква СПИН, е по-интересен от SARS-CoV-2?

О, да, по-интересен е, тъй като има доста характерен начин на определяне на инфекцията. Той навлиза в клетките и към 72-ия час, откакто болести, открива незабавно хронична зараза. Тази хронична зараза, която се обуславя от образуването на провирусна ДНК, която се интегрира в ДНК на клетката, е едно доживотно събитие от което (засега) избавление няма. И оттук насетне всичко, което произтича, протича в хода на тази хронична зараза.

SARS-CoV-2 2 е РНК-сдържащ вирус, който работи по механизма на острата зараза. А за острата зараза е особено, че когато настъпи, вирусът в клетката се развъжда, излиза и лавинообразно заразява други околни кафези. Възможните изходи са два – или инфектираната клетка умира и вирусът към този момент го няма, или пък той се популяризира и заразява целия организъм, само че отново в последна сметка инфекцията приключва. С други думи острата зараза приключва без по-късно да можем в нея да намерим вирус. Докато при ХИВ това остава доживотно. Това е голяма разлика.

Това ли е повода към момента да няма ефикасна ваксина против ХИВ казахте, че многочислените опити за основаване на ваксина са дали успеваемост не повече от 40%?

До някаква степен да. Но освен това. ХИВ мутира извънредно доста, както и SARS-CoV-2, само че в случай че се сравнят скоростите на разновидност на двата вируса, се открива, че доста повече мутира ХИВ. Първенец в това отношение е грипният вирус.

Успяхте ли да видите ковид. Знам, че са нужни специфични условия за това, само че въпреки всичко?

Няма потребност от това. Със актуалните способи ние изолираме незабавно неговата РНК от тези носогърлени орално- фарингиални смивове (секрети), които се вземат като проба. Тази РНК има доста характерни свойства, които незабавно дефинираме, и споделяме - ето изолирахме вируса на SARS-CoV-2.

Споменахте по време на полемиката за опазването на здравето, че към този момент има голям брой лаборатории, които изследват проби за COVID-19, само че надалеч не всички правят еднообразно добра диагностика. Това слага ли под подозрение статистиката на инфектираните?

Аз съм създателят на първото практическо управление по диагностика на коронавируси, основано още през март 2020, когато бях член на Медицинския експертен съвет. Това ми беше задачата там. Ръководството е оповестено. От тогава до в този момент, макар че са минали година и половина, съм направила към този момент три редакции. Последната е с проф. Корсун, която е началник на референтната лаборатория " Грип и ОРЗ " на НЦЗПБ, тъй като нещата галопиращо бързо се развиват и трябваше да се нанесат допълнения.

Има подводни камъни и те не са ясни на пръв взор за тези, които не са се занимавали с подобен тип диагностика. Затова това трябваше да се напише управление и трябваше хората, които след това нямаше по какъв начин да не бъдат натоварени с това, да преминат през някакво въпреки и минимално образование и да се убедим, че вярно вършат определянето на резултатите от PCR.

Аз персонално постъпих по този начин – още през март 2020г. се записах в Европейския център по вирусен надзор в Дюселдорф, Германия като участник в този външен надзор. Разбира се, концепцията беше да получа документ, и да съм сигурна за себе си, че това, което върша, е каквото би трябвало. Още през април те изпратиха първите 5 проби. Веднага по-късно получих документ и от този момент съм взела участие още 2 пъти в този надзор. Харесвам тези контроли, тъй като в случай че се случи да имаш грешка е значимо да схванеш къде е – дали в самия кит (реактив), с който работиш, дали е в метода, по който работиш. Защото първоначално китовете не бяха съвършени. 

Как се трансформира вирусът, оправдаха ли се първичните Ви очаквания за развиването на пандемията?

Оправдаха се. . Знаех, че в случай че не бъде премахнат незабавно, ще продължи да се популяризира. А нямаше по какъв начин да бъде премахнат незабавно, тъй като нямахме ваксина. След това пристигна имунизацията, само че имунизирането трябваше да стане доста бързо. Досега светът трябваше да е приключил с имунизациите. Говоря за света, тъй като въздушно-капков вирус не може да не се популяризира, даже в обособени страни да е премахнат. Виждам, че се забавят нещата. 

При нас се забави и по по други аргументи.

Да, при нас има други проблеми. Както постоянно сме неверници и по тази причина България ще остане една територия, в която ще има непрестанно огнища на COVID-19 , които ту ще затихват, ту ще се разгаря жарта в тия огнища и непрестанно ще има области, в които ще има някакви ограничаващи ограничения. Това се назовава ендемичен вид протичане на инфекцията. Ще си бъдем с тази зараза дълго време.

Определяте като идващ пик 10-15 октомври. Това, допускам, е обвързвано с присъственото начало на образователната година? 

Да, давам толеранс от един месец. Ще се заразят възпитаници, родители, фамилният кръг. Малките възпитаници не се имунизират към момента, а измежду по-големите няма доста искащи.

Как се ръководи пандемията у нас преди и в този момент съгласно Вас?

Преди пандемията изобщо не се управляваше дейно. Това не беше ръководство, това бяха приказки. Спасението се търсеше в локдауна. И до момента мисля, че с локдауните се направи неточност, само че това към този момент е минало. Според мен грешката в нашата страна е една – няма надзор върху ограниченията. Мерките ги има и са верни, всичко е написано както би трябвало, оттова нататък няма надзор. Необходима е твърда ръка от страна здравните управляващи, РЗИ да работят взаимно с полицията.

Смятате ли, че би трябвало да има наложителна имунизация за избрани класи?

Не ми се желае да е наложително, само че е добре медицинските служащи да бъдат имунизирани. Не можеш да си позволиш да бъдеш източник на зараза за пациентите.

С какво си обяснявате, че в самото съсловие нямаше възторг за имунизация?

С неведение, тези неща не се учат просто.

Колко време ни остава до идващия вид на SARS-CoV-2, при който имунизациите няма да работят?

Не знам, мисля, че към този момент две години сме с разновидностите, при които имунизациите работят. Това не е малко време. Толкова ще ни пазят и антителата от имунизациите, които в този момент са сложени. Но не бих могла да прогнозирам кога ще се появи този вид, който ще пробие имунната отбрана... мисля, че този миг наближава. Две години за един непостоянен вирус не са малко време. Както се споделяше в миналото - количествените натрупвания ще доведат до качествени промени.

Проф. доктор Радка Аргирова, дмн, има дълготраен теоретичен и на практика стаж като вирусолог, изключително в региона на HIV, ретровирусите и онкогенните вируси. Тя приключва Висш медицински институт, София през 1969 година През 1973 година приключва Института по вирусология „ Ивановски ” в Москва, където придобива научна степен Кандидат на медицинските науки. През 1987 година получава научна степен доцент по вирусология от Института по обща и сравнителна патология на Българска академия на науките. От 1994 година е лекар на медицинските науки, а от 1997 година - професор по вирусология.

Проф. Аргирова е завеждащ поредно на Централна лаборатория по СПИН, Лаборатория по ретровируси и Лаборатория по херпесни и онкогенни вируси в Националния център по заразни и паразитни заболявания. От 1992 година насам е учител по вирусология в Биологичния факултет на СУ „ Климент Охридски ”. Заместник-министър на опазването на здравето и Главен държавен хигиеничен контрольор в интервала 1995 – 1997 година Председател на програмния съвет по СПИН към Медицинска Академия сред 1991 и 1993 година Координатор за Централна и Източна Европа и представител на България в СЗО в Женева, Швейцария в интервала 1992 – 1994 година по отношение на световните стратегии против HIV/СПИН. От 1994 до 1996 година е член на Програмния координационен ръб на Програмата против СПИН на Обединените народи (UNAIDS). Експерт по въпросите на СПИН в извършени задачи в Република Конго и Филипини през 1994-96 година

Председател на Българското сдружение по здравна вирусология (от 2001 година до момента); зам.-председател на Българския съюз на медицинските експерти (2010-2013); член на Международното сдружение за СПИН (International AIDS Society); член на Европейската клинична асоциация по СПИН ( European AIDS Clinical Society); ръководител на Медико-биологична секция към Хумболтовия съюз в България (от 2010).

От 2013 година е част от екипа на “Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда ” като лекар-вирусолог към Клиничната лаборатория, бранш “Имунология и молекулярна диагностика ”.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР